Verslag Samengestelde menwedstrijd Nienoord, zaterdag 29 en zondag 30 juni 2013.

Warffum, juli 2013

 

Op het landgoed Nienoord in  Leek werd op zaterdag 29 en zondag 30 juni a.s. voor de 28e keer de Samengestelde Menwedstrijd gehouden. Dit jaar had de stichting het genoegen om de Noordelijke Kampioenschappen van mendistrict Noord te mogen organiseren.De stichting organiseert jaarlijks op dit landgoed een drietal wedstrijden, met Pasen de oefenmarathon, op Hemelvaartsdag een dressuur en vaardigheid wedstrijd en begin juli de Marathon.

Na de nodige voorbereidingen in de weken voorafgaand aan de wedstrijd, met veel ondersteuning van een grote groep vrijwilligers onder aanvoering van de familie Ten Hoeve konden we de deelnemers op de vrijdag 28 juni ontvangen op ons wedstrijdterrein. De eerste deelnemers waren dan ook al om 12:00 uur aanwezig, om maar vooral op tijd te zijn. Het wedstrijdterrein was na de positieve ervaring van vorig jaar weer op dezelfde mannier ingericht met als extra aanvulling een springkussen voor de kinderen waar vooral op de tweede dag veel gebruik van werd gemaakt.

smw nienoord 2013 dag 2 dl2-4172

In de week voorafgaand aan de wedstrijd hebben de weersvoorspellingen ons de nodige slapeloze nachten bezorgd maar tot aan de vrijdag hadden we het redelijk droog gehouden en lagen de velden er keurig bij. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er behoorlijk wat regen, waardoor het terrein behoorlijk nat geworden was. Gelukkig kon de ondergrond heel wat water verdragen waardoor het tijdens het rijden geen problemen opgeleverd heeft. Mede dankzij het prachtige weer tijdens de eerste dag waren de velden in de loop van de morgen dan ook weer goed opgedroogd. Achterop het wedstrijdterrein waren de dressuurvelden uitgezet met daarbij ruim voldoende ruimte om te kunnen losrijden. Er werd door alle soorten aanspanningen gereden, zowel paarden als pony’s in enkel- en dubbelspan als wel tandem en vierspan, wat een mooi gevarieerd beeld gaf voor zowel het publiek als de jury. Na de dressuur werd voorop het terrein de vaardigheid gereden in een parcours ontworpen door onze parcoursbouwer Anno Zagers. Het parcours was een kampioenschap waardig, hier en daar listige wendingen waarbij er goed gestuurd diende te worden, maar ook lange lijnen waarin het tempo weer omhoog kon om wat tijd goed te maken. Al met al een parcours met uitdagingen in het waar en hoe nemen van risico in snelheid en wendingen.

Nadat de eerste dag met prima weersomstandigheden waren afgesloten onder een lekker schijnend zonnetje kon op de zondag gestart worden met de marathon. De weersvoorspellingen waren perfect, zonnig , droog en niet te warm. De start van de marathon was evenals de voorgaande jaren weer voor de Borg Nienoord. Na het afrijden van de Nienoordslaan ging men linksaf langs de haven het fietspad op langs het water richting het Leekstermeer. Onderweg kon er genoten worden van het weidse uitzicht, waarbij kijkend over het Leekstermeer onder anderen de contouren van de stad Groningen in de verte herkend konden worden, maar ook de plaatselijke fauna en flora. Uitkomend bij de camping in Midwolde werd de route vervolgd over de weg langs schitterende huizen en boerderijen en het kerkje en theehuis van Midwolde richting Tolbert. Aan het eind van de weg werd de route links vervolgd  met het overgangstraject  richting het landgoed Nienoord. Aankomend op het hoofdterrein werd er na de rust weer gestart voor het E traject welke geheel op het landgoed verreden werd over gevarieerde ondergronden.

De eerste hindernis was de LEEK hindernis een hindernis gemaakt van beukenhagen in de vorm van de letters Leek, een hindernis die makkelijk en met de nodige variatie door een ieder te rijden was.

hindernis 1_MG_3233

Hindernis 2 was de sloot, een smalle waterbak met aan weerszijden beplanting die zowel doorkruist als in de lengte gereden werd, een voor sommige deelnemers uitdagende hindernis.

hindernis-2 smw nienoord 2013 dag 2 dl2-3920

Hindernis 3 was de GMB hindernis van onze hoofd sponsor gemaakt uit palen met daartussen 2 slinger palen in de kleuren van de sponsor, een hindernis die met de nodige stuurmanskunst vlot te rijden was.

hindernis 3 smw mensport Nienoord 2013-29juni2013-3228

Hindernis 4 was de waterbak, een ruim opgezette hindernis met rondom een glooiend talud en een grote plas ondiep water, waardoor ook de kleinsten er nog met een goede snelheid door heen konden komen.

hindernis 4 smw nienoord 2013 dag 2 dl2-3488

Hindernis 5 was de ster hindernis, een hindernis van kunststof staande palen met daartussen slinger palen. Dit was een hindernis waarin dusdanig veel variaties mogelijk waren om de juiste lijnen te rijden dat er voor een ieder wel een ideale lijn te vinden was.

hindernis5_MG_3953

Hindernis 6 de laatste hindernis “Landgoed NIenoord” was opgebouwd uit palen met planken die in de kleuren van de karakteristieke hekken op het landgoed geschilderd waren. Dit was een goede afsluitende hindernis waarin desgewenst nog een keer goed snelheid gemaakt kon worden of kort gedraaid kon worden.

hindernis6_MG_3977

Na de finish van het E traject werd nog een klein rondje over het landgoed gemaakt voor het uitstap traject, waarna met de veterinaire controle op het hoofdveld de marathon werd afgesloten.

Na het uitrekenen van de resultaten door de rekenkamer was de eind uitslag tegen 17:30 bekend waarna de prijsuitreiking voor de centrale tent in een prachtig zonnetje gehouden kon worden.

smw nienoord 2013 dag 2 dl2-4185

smw nienoord 2013 dag 2 dl2-4229De prijsuitreiking werd evenals vorig jaar gedaan door de Wethouder van de gemeente Leek mevrouw Tanja Haseloop en de kampioenen werden gehuldigd door de voorzitter van het mendistrict Noord de heer Ito Werkman. Na de nodige ceremoniële handelingen en huldigingen op het ereschavot werd er nog een kampioenenfoto gemaakt voor de borg “NIENOORD”. Na het maken van de foto kon er door het bestuur en zeker ook alle vrijwilligers en officials terug gekeken worden op een geslaagd evenement.

  Roelf Lameinsmw nienoord 2013 dag 2 dl2-4305